“SAMANDAĞ BİBERİ” KENDİSİNDEN SÖZ ETTİRİYOR” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

18 Eylül 2024 - 14:41

“SAMANDAĞ BİBERİ” KENDİSİNDEN SÖZ ETTİRİYOR”

“SAMANDAĞ BİBERİ” KENDİSİNDEN SÖZ ETTİRİYOR”
Son Güncelleme :

14 Ekim 2017 - 15:39

363 views

    “SAMANDAĞ TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ BÖLGELERİNDEN BİRİDİR.”

Samandağ Kaymakamlığının katkılarıyla ve Samandağ Ziraat Odası, MKÜ Ziraat Fakültesi, Ayhan Kara Vakıf ve Hatay Gönüllüleri Konseyi işbirliği ile düzenlenen “Samandağ biberi, Seracılık ve coğrafi işaretleme” konulu konferans gerçekleştirildi.

    “SAMANDAĞ BİBERİ” KENDİSİNDEN SÖZ ETTİRİYOR”

Samandağ Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa:Kaymakam Dr. Cahit Çelik,  Ziraat Odası başkanı Selim Kamacı, Ayhan Kara Vakfı başkanı işadamı Ayhan Kara, Hatay Gönüllüleri Konseyi Başkanı Tahir Dönmezer,  Seracılık Kooperatifi başkanı Hikmet Oruç, Oda başkanları; Refik Gümüşoğlu, Hikmet Tunç, Cuma Sahillioğulları, Samandağ ADD Başkanı Atiye Sönmez Erdoğdu, Truva Life Otel Yönetim Kurulu Başkanı ve Samandağ Turizm İşletmecileri ve Yatırımcıları Derneği (SATİYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Boğday, İş adamı Hikmet Güzelmansur,Mağaracık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Ayhan Duman, Dr. Şadi  Asfuroğlu,Eczacı Ömer Bayraktar, STK Başkanları, Muhtarlar ,çiftçiler ve çok sayıda kişi katıldı.

Konferansta konuşmacı olarak; Samandağ Ziraat Odası başkanı Selim Kamacı, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Doç. Dr. Sefer Bozkurt,  Prof. Dr. Sebahattin Çürük katılarak konular hakkında bilgi ve birikimlerini anlattılar.

“SAMANDAĞ İKLİM VE TOPRAK YAPISI İTİBARİYLE HEMEN HEMEN HER TÜRLÜ ÜRÜNÜN YETİŞEBİLİYOR”

Kaymakam Dr. Cahit Çelik, konferansta yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, ilçemizi ileriye taşıyacak olan iki sektör vardır.  Bunlardan birincisi turizm, diğeri de tarımdır. Konumu ve sahip olduğu güzel iklimin etkisiyle neredeyse insanlık tarihinin başlangıcı ile beraber Samandağ tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunun altında yatan en önemli neden, sahip olduğu iklim ve toprak yapısı itibariyle hemen hemen her türlü ürünün yetişebiliyor olmasıdır. 1800’lerden sonra ilçemizi ziyaret tüm batılı seyyahlar/ misyonerler ilçemizin bu potansiyelinden bahsetmişlerdir: William Yates 1843 yılında yayımladığı kitabında şöyle diyor: “tüm bu coğrafyadaki yerler içerisinde benim en çok dikkatimi çeken, beni etkileyen yer antik dönemde ‘Seleucia’ denilen Süveydiye oldu. Süveydiye, Asi Nehrinin denize döküldüğü alanda kurulmuş olup bir çok yönüyle Güney Galler’deki Wye şehrini andırmaktadır. Şehrin etekleri surlarla kaplı, hemen onun akabinde verimli tarlalar içinde yetişen bölgeye has portakal, nar, kocayemiş, yaban mersini ve çeşitli çiçekler insanı sarhoş eden güzel kokular yaymaktadır. Süveydiye çok güzel fotoğrafik bir panorama sunmaktadır. Kasabanın hepsi şifalı bitkiler, meyve ve sebzelerle dolu. Kasabada yeterli su ve tüm yıl boyunca temiz bir hava vardır. Süveydiye, yeryüzündeki cennet gibidir.” Frederick Arthur ise ı 85 ı yılında yayımladığı kitabında Samandağ’ını şöyle tarif ediyor: “Cennetin her rengini taşıyan bu memleketi tasvir etmek için kalemi güçlü olan bir yazarın olması lazım. Dut ağaçları, limon ve portakal ağaçlarının birbirini takip ettiği ve bahçelerinde küçük evlerin olduğu Süveydiye, inanılmaz bir manzara sunuyor.” Her ne kadar seyyahların bahsettiği o fotoğraflık görüntüleri bugün bulmak mümkün olmasa da, gerçekten ilçemizin çok verimli bir toprağı var. İlçemizde neredeyse yetişmeyen hiçbir ürün yok. Samandağ’da bakımlı güzel bir bahçeye girdiğinizde sanki cennetin kapılarını aralıyor gibisiniz. İlçemizde toplam 120.000 dekar alanda bitkisel üretim yapılmaktadır. Samandağ tarımsal üretim deseninde meyvecilik ilk sırada yer almaktadır ve 90.000 dekar alanda meyvecilik yapılmaktadır. Sebze üretimi yaklaşık olarak 20.000 dekar civarındadır. Hububat üretimi ise 10.000 dekar civarındadır. İlçemizde üretimi yapılan mandarin ihracata konu olan başlıca ürünümüzdür. Yıllık yaklaşık 90.000 ton rekolte ile Hatay narenciye üretiminin % 10 ‘u ilçemizde yapılmaktadır. Bunun yanında erik de ihracata konu Ürenlerimizdendir. Yıllık erik üretimimiz 5.600 tondur. Hatay’ da yapılan erik üretiminin % 23′ ü ilçemizde gerçekleştirilmektedir. TUİK verilerine göre İlçemiz 5.300 ton maydanoz üretimi ile Hatay üretiminin % 25 ‘ ini, Türkiye üretiminin de % 9,2 sini gerçekleştirmektedir.

İlçemizde 1600 dekarda örtü altı üretim yapılmaktadır. Örtü altı üretimde domates ve biber üretimi başı çekmektedir. İlçemize has “Samandağ Biberi” kendine has lezzeti ve aroması (acılığı) ile kendisinden söz ettirmektedir. TÜİK verilerine göre ülkemizin 2016 yılı toplam sivribiber üretimi 967.466 (ton) olarak gerçekleşmiştir. İlimizde biber üretimi 69.709 ton iken, Samandağ’ da üretim miktarı 10.837 ton olarak gerçekleşmiştir. İlçemiz, Hatay’da üretilen biberin % 16’sını, Türkiye’ de üretilen biberin % 1 ini üretmektedir. İlçemiz fidan üretiminde ülke çapında kendinden söz ettirir niteliktedir. Yıllık yaklaşık 5 milyon fidan potansiyeli ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu narenciye ve zeytin fidanının % 70’inden fazlası ilçemizden karşılanmaktadır. Yıllık yaklaşık 2 milyon fidan (ağırlıklanarenciye ve zeytin) Asya ülkelerine ihraç edilmektedir.

TARIMSAL DESTEKLER

İlçemizde tarımsal destekler kapsamında 2016 yılına ait destekleme ödemeleri kapsamında 187.430 TL bitkisel üretim desteği (Mazot Gübre Desteği, Küçük Aile İşletmesi Desteği, Zeytinyağı Desteği ve İyi Tarım Uygulamaları Desteği) ve 796.230 TL hayvansal üretim desteği(Çiğ Süt Desteği, Besi Desteği, Buzağı Desteği ve Arılı Kovan Desteği) yapılmıştır. Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında (Genç Çiftçi Projeleri) 2016 yılında 16 proje için büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık ve örtü altı projeleri) toplam 480.000 TL olmak üzere toplam ı. 463.660 TL, 2017 yılında 26 proje için (büyükbaş hayvancılık, Küçükbaş hayvancılık, arıcılık, tesis yapımı ve örtü altı projeleri) toplam 780.000 TL hibeödemesi yapılmıştır. Dün açılışını yaptığımız Aydın Dağ Zeytinyağı fabrikası ile beraber 2017 yılında TOPLAM 1.763.660 TL tarım sektörüne katkımız olmuştur. Aynı zamanda Hatay’da Antakya Ticaret odasının “künefe” için aldığı coğrafi işaretten sonra, Kaymakamlığımız “Hatay Defne Sabunu” adıyla ilçemizde ve civar yerlerde çok yaygın olarak üretilen defne sabunu için coğrafi işaret almıştır. İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın bakanımızın da katılacağı bir programla sertifikamızı alacağız. Defne sabunu için coğrafi işaret almak için yoğun bir şekilde çalışan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürümüze teşekkür ediyorum”

 DÖNMEZER “SAMANDAĞ DÜNYANIN MERKEZİ TÜRKİYE’NİN EFESİDİR”

Samandağ ilçesinin Türkiye ve Ortadoğu’nun sebze ve meyve deposu olduğunu söyleyen Hatay Gönüllüleri Konseyi başkanı Tahir Dönmezer , “ Samandağ İlçesi Türkiye’nin en önemli bölgelerinde biridir. Samandağ zambağıyla, sebze meyvesiyle ipeği ile fidan yetiştiriciliği ile Dünyanın merkezi Türkiye’nin efesidir.  Değerlerimize sahip çıkalım. “dedi.

KARA: “VAKIF OLARAK BU İLÇENİN KALKINMASI İÇİN BİZE DÜŞEN GÖREVİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Ayhan Kara Vakfı başkanı işadamı Ayhan Kara, “Rahmetli Babam adına ilçemize Yüksek okulun temeli atılmak üzere.  Vakıf Olarak bu ilçenin kalkınması için bize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz. İlçe yararına yapılan ister eğitim, ister spor, ister sağlık, ister sanat ne olursa olsun destek yapmaya devam edeceğiz. Hedefimiz İlçemize botanik bahçesi kazandırmak.  Ayrıca İlçemizin bitki türlerini tanıtan kitap bastıracağız.” şeklinde konuştu. (Haber/ Fotoğraf: Levent AŞKAR)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.