ODABAŞI MAHALLESİ SAKİNLERİ OKULLARININ SURİYELİ ÖĞRENCİLERE AÇILACAĞI İÇİN TEPKİLİ « Hatay Yeni Haber Gazetesi

18 Nisan 2024 - 14:08

ODABAŞI MAHALLESİ SAKİNLERİ OKULLARININ SURİYELİ ÖĞRENCİLERE AÇILACAĞI İÇİN TEPKİLİ

reklam
ODABAŞI MAHALLESİ SAKİNLERİ OKULLARININ SURİYELİ ÖĞRENCİLERE AÇILACAĞI İÇİN TEPKİLİ
Son Güncelleme :

23 Ağustos 2017 - 3:50

258 views

ODABAŞI MAHALLESİ SAKİNLERİ OKULLARININ SURİYELİ ÖĞRENCİLERE AÇILACAĞI İÇİN TEPKİLİ
Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Odabaşı Mahallesi’nde bulunan 75.Yıl Ortaokulu’nun Suriye’li öğrencilere açılacağı bilgisi üzerine duruma tepki gösteren yüzlerce mahalleli, Odabaşı Aile Sağlığı Merkezi binasında toplanarak ,kendilerini ziyaret eden yetkililere konuyla ilgili çekincelerini anlattılar. Odabaşılı Mahalleliler; CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın daveti üzerine kendileriyle konuyu istişare etmek için bölgeye gelen Hatay İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Rasim Asker ve Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Çerko’dan konunun talepleri doğrultusunda bir çözüme kavuşturulmasını talep ettiler. Mahalleliler Odabaşı 75. Yıl Ortaokulu’nda uygulanmak istenen sabahçı-öğlenci öğrenci projesine net bir şekilde karşı olduklarını ifade ettiler.

    CHP MİLLETVEKİLİ SEKAN TOPAL: “VELİLERİN HEPSİ AYNI FİKİRDE”
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal konuşmasına konuyu kısaca özetleyerek başladı ve şunları ifade etti: “75.Yıl Ortaokulunda önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren sabahları Odabaşı’lı çocuklara, öğleden sonra da tamamı Suriyeli olan çocuklara eğitim verilmek isteniyor. Odabaşı’lı vatandaşların tamamı da buna karşı çıkıyor. Çeşitli çekinceleri var. Buna saygı duyuyoruz. Mahallelileri anlayışla karşılıyoruz. Son yaptığımız toplantıdan sonra 5 kişilik bir heyetle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne giderek söz konusu kaygıları kendilerine iletmiş ve çözüm üretileceğine dair söz almıştık. Bugün burada İl Mili Eğitim Şube Müdürümüz Ahmet Rasim Asker ve Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mesut Çerko bulunuyor. Kendileriyle bu konuyu müzakere ederek bir çözüm bulacağımıza inanıyorum”
MİLLİ EĞİTİM HATAY ŞUBE MÜDÜRÜ RASİM ASKER: “KARAR ALICI DEĞİL, UYGULAYICIYIZ VE KARARLARI YERİNE GETİRMEK ZORUNDAYIZ”
Hatay İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Rasim Asker, “Suriyeli çocukların evlerine dönmelerini, eğitimlerine orada devam etmelerini bizlerde istiyoruz. Ama ne yazık ki kısa vadede bu mümkün gözükmüyor. Biz eğer Suriyelileri kendi hayatımıza entegre edemezsek, sosyal sıkıntılar baş gösterir. Bizim bulunduğumuz makam gereği karar alıcı değil alınan kararı uygulayıcı bir konumdayız. Milli Eğitim Bakanlığı’nı talimatlarını yerine getirmek durumundayız. Defne’de arsa problemi var. Normal eğitim veren okulları, sabahçı ve öğlenci olarak ikiye böldüğümüz zaman derslik sayısını da iki katına çıkartmış oluruz” diyerek düşüncelerini paylaştı.
ANTAKYA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MESUT ÇERKO: “HEPİNİZİN ÇEKİNCELERİNİ ANLIYORUZ”
Topal ve Asker’den sonra söz alan Antakya ilçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Çerko, mahallelilerin taarruz kendilerinin de savunma makamında olmadığına değindi ve “Ortak bir kaygı için buradayız” diye ekledi. Çerko, “Hepinizin çekincelerini anlıyoruz. Ama ortada fiili bir durum var. 75. Yıl Ortaokulu diğer okullardan farklı olmak üzere normal eğitim veriyor. Odabaşı’lı öğrenciler sabah eğitim alsın, Suriyelilerde öğleden sonra gelsin diyoruz. Bu uygulama neden bir tek Odabaşı’nda yapılıyor diye soruyorsunuz. Bu uygulamanın yapıldığı tek yer Odabaşı değil ki. Ataker Ortaokulu, Abdi İpekçi Ortaokulu, Esentepe Mehmet Ali Ortaokulu’nda da Suriyeli öğrenciler var. Ama o okulların öğrenci sayısı fazla. O yüzden Suriyeli öğrenciler sınıflar içinde üçer beşer dağıtılmış durumda. Odabaşı’nda ki okul ise normal eğitim veriyor. Burada eğitim süresini ikiye bölme gibi bir imkânımız var” şeklinde konuştu. Yükselen itirazlar üzerine Çerko, Defne ilçesinde 18.500 Suriyeli öğrenci olduğunu ve bugüne kadar kendilerine ulaşan herhangi olumsuz bir vakanın yaşanmadığını ifade etti.
HATAY MİLLETVEKİLİ SERKAN TOPAL: “HALKIN SESİNE KULAK VERİLMELİ”
İl Milli Eğitim Müdürünün bu konudaki hassasiyeti önemsediği ve mutlakla bir çözüm üreteceği şeklindeki demecini hatırlatan Serkan Topal, “Açıkça ifade etmekte bir sakınca görmüyorum. Ben bu toplantıda çözümü konuşacağımızı sanıyordum” dedi ve Asker’le Çerko’ya dönerek, “Böyle konuşacağınızı bilmiyordum. Halkın sesine kulak verilmeli” diyerek şaşkınlığını ifade etti. Velilerin “Hiç değilse okullar ayrı olsun” şeklindeki taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Topal’dan sonra söz olan bir veli, “Bizim okulumuz var. Sabah ortaokul öğleden sonra da ilkokul olarak eğitim veriyordu. Daha sonra okul müdürü öğrenci sayısının fazlalığını bahane etti ve bizler servis parası ödeyerek çocuklarımızı Ekinci’ye gönderdik. Odabaşı’lı öğrencileri okula sığdıramayanlar şimdi kalkmışlar Suriyelileri sığdıracağız diyorlar” dedi. Velinin bu çıkışına cevap verilememesi ise dikkat çekti. Bir başka veli ise, “Suriyeliler bizi taciz ediyor. 12 yaşındaki çocuk, ‘Sizi buradan atacağız, biz yerleşeceğiz’ diyor. Bunları aklından uydurmuyor. Ailesinden duyduklarını söylüyor. Biz çocuklarımızı seviyoruz, mahallemizi seviyoruz. Sosyal hayatımızı yerle bir etme potansiyeli olan bu uygulamayı kabul etmiyoruz” diyerek görüşünü bildirdi. Toplantıya katılım göstermeyen Odabaşı Mahallesi Muhtarına tepki gösteren Serkan Topal ise “Söz veriyorum. Bu işin takipçisi olacağım. Gerekirse 100 kişilik bir heyetle Vali’ye çıkarız, olmazsa Bakan’a gideriz. Mahalleli olarak, böylesi bir duyarlılık ve birliktelik içinde olmanız çok güzel. Ama muhtarda burada olmalıydı. Böyle olmaz” dedi. Hafta içi konuyla ilgili son neticenin alınması bekleniyor. (Haber/Fotoğraf:Levent AŞKAR)

 

 

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.