Lüks araç vurgununa darbe! « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 13:34

Lüks araç vurgununa darbe!

Lüks araç vurgununa darbe!

reklam
Lüks araç vurgununa darbe!
Son Güncelleme :

09 Haziran 2016 - 8:58

180 views

Maliye Bakanlığı, lüks aracı ekonomi sınıfı fiyatından satanlara savaş açtı. 8 yılda ithal edilen 500 bin lüks araç mercek altına alındı. Vergi vurgununa son vermek için ÖTV beyannamelerindeki bedellerle piyasa değerleri karşılaştırılıyor. Yapılan incelemelerde, trafikte dolaşan her 5 lüks araçtan birinin vergisinde kaçak olduğu belirlendi. İncelemelerde, lüks sınıftaki araç satışlarını kendisine yapılmış gibi gösterip sonra da piyasaya satan mükellefler de belirlendi. Denetmenler, aracın üzerinde ekstra donanımları gizleyerek değeri aşağı çektiklerini ifade ediyor. Böylece KDV hem de ÖTV’yi düşürüyorlar. Yapılan incelemelerde farklı yöntemlerle ÖTV kaybı oluşturarak devletin milyonlarca liralık zarara uğratıldığı ortaya çıktı.

118.6 MİLYON TL CEZA KESİLDİ
Maliye, 68.1 milyon liralık matrah farkı, 50.4 milyon liralık da vergi farkı tespit etti. Lüks araçların ticaretini yapanlara toplamda 118.6 milyon liralık ceza kesildi. Vergi vurgununa son vermek için ÖTV beyannamelerindeki bedellerle piyasa değerleri karşılaştırılıyor.

LÜKS OTONUN VERGİSİ YÜKSEK
Motor silindir hacmi 1.600 santimetreküpün altındaki otomobillerde yüzde 40 olan ÖTV oranı yüzde 45’e, 1.600-2.000 santimetreküp arasında olan otomobillerde yüzde 80 olan ÖTV oranı yüzde 90’a ve 2.000 santimetreküpten büyük otomobillerde yüzde 130 olan ÖTV oranı yüzde 145’e yükseltilmişti. Motor hacmi büyük olan araçların ÖTV’sinin yüksek olduğu için bu alana yönelik vergi kaçırma yoluna gidilebildiğini aktaran Vergi Denetim Kurulu’ndan üst düzey bir yetkili, “Lüks aracın değerinin düşük gösterilmesi, aksesuarların aracın değerinden düşürülmesi ve kullanılmış araçlar sıfır gibi gösterilerek Türkiye’ye sokulması gibi yöntemlerle vergi kaçırılıyor” dedi.

reklam

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN