HDP Hatay: Asgari Ücret 12.500 TL Olmalıdır! « Hatay Yeni Haber Gazetesi

29 Nisan 2024 - 23:50

HDP Hatay: Asgari Ücret 12.500 TL Olmalıdır!

HDP Hatay İl Örgütü Asgari ücretle ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, ekonomik krizin bütün yükü işçilerin ve emekçilerin omuzlarına yüklendiğinin altı çizilerek, neden 12.500 lira olmasını şöyle dile getirdiler:

reklam
HDP Hatay: Asgari Ücret 12.500 TL Olmalıdır!
Son Güncelleme :

13 Aralık 2022 - 16:21

168 views

HDP Hatay: Asgari Ücret 12.500 TL Olmalıdır!

HDP Hatay İl Örgütü Asgari ücretle ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında, ekonomik krizin bütün yükü işçilerin ve emekçilerin omuzlarına yüklendiğinin altı çizilerek, neden 12.500 lira olmasını şöyle dile getirdiler:

Reklam

“Türkiye’de Anayasa’nın 55’inci maddesine göre, asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumu göz önünde bulundurulur. Yine Türkiye’nin de kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin asgari ücretle ilgili 23. maddesi “Çalışan herkesin, kendisine ve ailesine insanlık onuruna yaraşır bir yaşam sağlayan ve gerektiğinde her türlü sosyal koruma yolları ile de desteklenen adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır” der. Türkiye’de AKP-MHP iktidarı yıllardır hem uluslararası sözleşmeler hem de Anayasa ve Asgari Ücret Yönetmeliği tarafından belirlenen kriterleri gözetmeyerek ve işçilerin geçim koşullarını ve ülkenin gerçek ekonomik durumunu göz önüne almadan asgari ücreti belirlemektedir. Ekonomik krizin bütün yükü işçilerin, emekçilerin omuzlarına yükleniyor.

TEMEL YURTTAŞLIK GELİRİ ŞARTTIR

Öte yandan dünyada gündem olan “temel yurttaşlık gelirinin Türkiye’de de gündeme girmesi ve TBMM tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Geliri olmayan kişilere belli şartlar altında temel yurttaşlık geliri sağlanmalı, böylece işsizliğe ve yoksulluğa son verilmesi için adım atılması gündeme alınmalıdır. Partimiz bunun için üzerine düşeni yaparak, konunun Meclis gündemine taşınması ve sürekli gündemde tutulması için gerekli çalışmaları sürdürecektir. Emekçilerin insan onuruna yaraşır ekonomik ve sosyal koşullara sahip olmasını savunan partimiz; esnek, sağlıksız, güvencesiz çalışmanın yanı sıra sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya, kazanılmış hakların gaspına, işsizliğe ve iş cinayetlerine karşı insanca yaşam kavgası veren emekçilerin, yıkıma sürüklenen küçük esnafın, ürününün karşılığını alamayan çiftçinin yanında yer alarak taleplerinin karşılanması için mücadelesini daha da yükseltecektir.

Reklam

ASGARİ ÜCRET 12.500 LİRA OLSUN

HDP olarak, asgari ücret düzeyinin yükseltilmesi, emekli maaşlarının insan onuruna yaraşır düzeye getirilmesi, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkının sağlanması, temel yurttaşlık gelirine dair çalışmalar yapılması kapsamında hayat pahalılığı ve yoksullaşma ile birlikte ortaya çıkan sorunların giderilmesine yönelik mücadelemizi aralıksız bir biçimde sürdüreceğiz. Bu kapsamda partimiz, asgari ücret 12.500 TL olsun talebiyle 1-10 Aralık arasında “Asgari Ücret İnsan Onuruna Yaraşır Düzeyde Olsun!” başlığı altında bir kampanya yürütmekteyiz.

SAVAŞA, TALANA, SÖMÜRÜYE ARTIK YETER DİYORUZ!

Emeğimizin karşılığını alacağız! Açlığa ve yoksulluğa mahkûm olmayacağız Eşit işe eşdeğer ücret uygulansın! Alın terimize sahip çıkalım! Asgari ücret temel ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak! İnsan onuruna yaraşır ücret istiyoruz! Açlık ve yoksulluk kaderimiz değil, gasp edilmiş emeklerimizdir. Asgari ücret, ILO’nun “işçinin ve ailesinin gereksinimlerinin karşılanması” ilkesine uygun belirlenmelidir! ILO 190 Sayılı Sözleşme imzalansın ve uygulansın! İstihdamda engel tanımıyoruz, %10 engelli istihdamı kotası istiyoruz! Kadına dayatılan yoksulluğu kabul etmiyoruz! Kadınlar için güvenceli çalışma koşulları oluşturulsun! Ev eksenli çalışma adil ve güvenceli olsun! Asgari ücret tespit komisyonunda işçi temsiliyeti artırılsın! Sağlık, eğitim, ulaşım gibi temel kamusal hizmetler ücretsiz olsun! Tüm yurttaşlara elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaçlar sınırına kadar ücretsiz olsun Zamlarla yurttaşların belini büken iktidara, “Artık Yeter” diyoruz!”

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.