Hambolat: 3 Mayıs’ta astıma dikkat çekiyoruz   « Hatay Yeni Haber Gazetesi

11 Aralık 2024 - 12:59

Hambolat: 3 Mayıs’ta astıma dikkat çekiyoruz  

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 3 Mayıs Astım Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı.

Hambolat: 3 Mayıs’ta astıma dikkat çekiyoruz  
Son Güncelleme :

26 Nisan 2022 - 14:11

445 views

Hambolat: 3 Mayıs’ta astıma dikkat çekiyoruz  

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 3 Mayıs Astım Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı.

Hambolat yayınladığı açıklamada; “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ‘ne göre tüm dünyada 339 milyon kişinin astımı olduğu tahmin edilmektedir ve dünyada her yıl 400 binden fazla astıma bağlı ölüm olduğu bilinmektedir. Her yıl Dünya Astım Gününde toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlenmekte ve o yıla özgü farklı bir tema belirlenmektedir. Bu yıl “Doğru teknikle inhaler cihaz kullanımı ve tedaviye uyum, astım da iyi kontrolü sağlar” teması belirlenmiştir.

ASTIM NASIL BİR HASTALIKTIR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astım, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının daralması sonucu ortaya çıkan müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Astım tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

ASTIM TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Dünyanın hiç bir yerinde astımı tamamen ortadan kaldıran bir ilaç tedavisi yoktur. Astım tedavisinin amacı hastalığın şikâyetlerinin kontrol altına alınması ve hastanın yaşamını normale en yakın şekilde devam ettirilmesidir. Uygun ilaç tedavisinin verilmesi ve astım tetikleyicilerinden uzak durulması ile astım belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. Astım tedavisi her yıl yenilenen rehberdeki önerilere göre yapılmaktadır. Astım rehberindeki en önemli yenilik nefes açıcı (kurtarıcı) ilaçların astım tedavisinde artık tek başına kullanılması yerine mutlaka asıl tedavi edici ilaç olan inhaler kortizon ile birlikte alınması önerisidir. Tedaviyle astımlıların önemli bir kısmı iş ve okul dâhil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile ilgili herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direkt hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Astım tedavisi için kullanılan inhalasyon cihazlarının pek çok farklı şekli vardır. Bu cihazların (İnhalerler) doğru kullanılması tedavinin etkin yapılabilmesi için çok önemlidir. Tedaviye başlanırken bu inhaler cihazların kullanım şekli hastalara ayrıntılı olarak gösterilmektedir.

ASTIMI KONTROL ALTINDA TUTMAK İÇİN ASTIMLI HASTALAR NE YAPMALIDIR?

Yapılan araştırmalarda hastaların ilaçlarını doktorunun önerdiği şekilde kullanmasının, sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin, sağlıklı ve dengeli beslenmenin, düzenli egzersiz yapmanın, solunan ortam havasını temiz tutmanın astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir.

Sağlıklı Günler Dilerim” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.