ÇOCUK İSTİSMARCILARINA AFFI AKLINIZA DA MECLİS’E DE GETİRMEYİN!
Hatay Sağlık Emekçileri Sendikası’nda düzenlenen toplantıda, kadınlar adına verilen mesajda, iktidara seslenildi ve “Çocuk istismarcılarına affı aklınıza da, Meclis’e de getirmeyin” denildi.
“Kadınlar Birlikte Güçlü” Platformu adına Meryem Kılınç, yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti: “Kadına ve çocuğa yönelik istismar vakaları her geçen gün artıyor. Son 10 yılda, çocuk istismarı % 700 arttı. Yılda ortalama 8000 çocuğun istismar edildiği bilgisi düşünüldüğünde, bu, günde 21 çocuk demek oluyor. Yaşanan bu vakaların birçoğunun üstü örtülmeye çalışılıyor ya da suçlulara ceza indirimi düşünülüyor. Bunun yanında, son 10 yılda 483.000 kız çocuğu devlet eliyle evlendirildi.
Çocukların cinsel istismarını ‘başarılı ve mutlu’ evlilik koşuluyla suç olmaktan çıkarmayı amaçlayan yasa tasarısı 2016’da AKP eliyle Meclis’e getirildiğinde, her türlü çevreden ve görüşten kadınlar olarak, güçlü itirazımızla bunu engellemiştik. Bu sefer de cinsel istismar faillerine af gündemde.
Peki, af gerçekten çözüm mü? Afla 10.000 kişi cezaevinden çıkacak. Bu sayı, 2016’da 2000 civarındaydı. Bu veriyi doğru kabul edersek, geçen iki yılda sayı 5’e katlanmış. Şimdi bu afla, 15 yaş ve altındaki kız çocuklarının imam nikâhıyla evlendirilmesi, istismar edilmesi bir anda son mu bulacak? İki yıl sonra bir 10.000 kişinin daha ‘mağduriyeti gidermek için affedilmesi gerek’ demeyecekler mi? Bir önceki af da buna emsal teşkil edecek. Böylece çocuk istismarı; tecavüz, erken ve zorla evlilikler karşısında ‘afla meşrulaştırma’, bir devlet politikası haline gelecek. Uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış ‘çocuk’ tanımı değişecek. Bırakın 18 yaş altını, 15 yaş altı dahi tam anlamıyla ‘çocuk’ sayılamayacak; ‘cebir ve şiddet’ olmadığına hükmedilirse de evlendirilmesi, istismar edilmesi af kapsamına girebilecek. Bu da, ’15 yaş altındaki çocuklar evliliğe rıza verebilir’ anlamına gelecek .
Cinsel istismarı durumunda ‘evlilik yoluyla’ çocuğu bir ömür istismarcıya mahkûm etmek, özendirilmiş olacak.
Hayatlarımızı belirlemeye çalışan dinci politikaların parçası olarak, 15 yaş ve altında imam nikâhı, adeta devlet eliyle teşvik edilmiş olacak.
Çözüm ne? Çözüm, istismarcıları affetmek ve ‘ne olursa olsun yeter ki aile içinde olsun’ demek değil; yasaları etkin ve zamanında işletmek, davaları sürüncemede bırakmamak, erken yaşta ve zorla evliliği suç olarak düzenlemek, çocukların haklarını korumak ve oluşan/oluşacak mağduriyeti sosyal politika yoluyla gidermektir.
Meclis’te kurulması önerilen ‘çocuk hak ihlallerine ilişkin komisyonlar’ hızlıca kurulmalıdır. Bu alanda çalışan sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yürütülmesi ve bu çalışmaların kamu idaresi tarafından desteklenmelidir. Evrensel değerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve özgürlüklerini ve çocuğun üstün yararını esas alan hukuk güvenliğinin sağlandığı yöntemler belirlenmelidir. Çocuğa dönük şiddeti önleme planları hazırlanmalıdır. Çocuk ihmal ve istismarını önleyici çalışmalar yanı sıra, bu tür davranışlarla karşı karşıya bulunan çocukların tedavisini amaçlayan programlar hazırlamalıdır. Çocuğun ekonomik sömürüsünün engellenmesi için ekonomik eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.
Kadın dayanışmasının ve mücadelesinin, haklarımızın da hayatlarımızın da teminatı olduğunun bilinciyle Meclis’e hatırlatıyoruz: 18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve cinsel istismarda rızası alınamaz. Erken yaşta evlilik, çocuk istismarıdır. Devletin asli görevi, çocukları korumaktır, çocuk istismarcılarını değil. Çocuklara yönelen cinsel şiddeti, istismarı meşru kılmayı, aklınızdan bile geçirmeyin! Defalarca olduğu gibi, bugün de bundan sonra da tacizcilere, tecavüzcülere, istismarcılara yönelik affı gündem eden her yasanın, uygulamanın, politikanın karşısındayız. İstismarı aklama, suça ortak olma!” (Haber/Fotoğraf: Levent AŞKAR)
ÖZEL HABER
GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.