Askere yasal zırh geliyor « Hatay Yeni Haber Gazetesi

26 Nisan 2024 - 08:20

Askere yasal zırh geliyor

TBMM Başkanlığı’na gönderildi

reklam
Askere yasal zırh geliyor
Son Güncelleme :

07 Haziran 2016 - 15:08

152 views

Askerin soruşturulmasını şarta bağlayan tasarı TBMM Başkanlığı’na gönderildi. Tasarıda Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları için Başbakan’ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı’nın, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları için de İçişleri Bakanı’nın izni alınması gerektiği belirtildi.

TASARININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Milli Savunma Bakanlığı, “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı TBMM Başkanlığına gönderdi.

Tasarıda “Yüksek Askeri Şura tarafından karar alınmak suretiyle, hizmet süresinin sonuna gelmiş, ancak nitelikleri itibarıyla temayüz etmiş albaylardan bir kısmının yaş haddi olan 60 yaşına kadar görevine devam edebilmesine ilişkin ulus ve esaslar düzenlenmekte ve TSK’nın zaman içerisinde uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi maksadıyla” değişiklik yapılması amaçlandı.

Ayrıca , Anayasa Mahkemesi’nin Askeri Ceza Kanunu’ndaki bazı maddeleri iptali sonrası disiplin boşluğu oluşmaması için bazı düzenlemeler yapılmasının amaçlandığı belirtildi.

TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ YETKİ

Terör örgütüyle daha etkin mücadele edilebilmesi için “bir ilin sınırlarıyla bağlı kalmaksızın mücadele edilmesi gerektiği” vurgusu yapıldı.

Bununla birlikte illerde meydana gelen terör saldırılarına müdahale ve teröristlerin yargılanması yönünde “koordinasyon” sağlanması amacıyla “merkezi planlama ile sevk ve idareyi gerektirmektedir” vurgusu yapıldı.

KUVVET KOMUTANLARI VE ASKERLERİN YARGILANMASI

Terörle mücadele kapsamında ortaya çıkabilecek suçların “askerlik suçu” sayılacağı ve davaların “devlete karşı” açılabileceği vurgusu yapıldığı tasarıda, yargılama için izin alınması öngörüldü.

Bununla birlikte Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları için Başbakan’ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı’nın, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları için de İçişleri Bakanı’nın izni alınması gerektiği belirtildi.

MİT’E DE BENZER YETKİ VERİLMİŞTİ

MİT personeli için geçtiğimiz günlerde de benzer bir düzenleme yapılmıştı.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.