(ANMOGEP) ANTAKYA MOBİLYACILIĞINI GELİŞTİRME PROJESİ  MUHTEŞEM BİR AÇILIŞ İLE HİZMETE GİRDİ « Hatay Yeni Haber Gazetesi

20 Nisan 2024 - 05:48

(ANMOGEP) ANTAKYA MOBİLYACILIĞINI GELİŞTİRME PROJESİ  MUHTEŞEM BİR AÇILIŞ İLE HİZMETE GİRDİ

reklam
(ANMOGEP) ANTAKYA MOBİLYACILIĞINI GELİŞTİRME PROJESİ   MUHTEŞEM BİR AÇILIŞ İLE HİZMETE GİRDİ
Son Güncelleme :

04 Mart 2018 - 3:32

470 views

(ANMOGEP) ANTAKYA MOBİLYACILIĞINI GELİŞTİRME PROJESİ MUHTEŞEM BİR AÇILIŞ İLE HİZMETE GİRDİ

ANMOGEP Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi muhteşem bir açılış töreni ile hizmeti ile hizmete girdi.

Program bir teşekkür konuşması yapmak üzere kürsüye gelen ATSO Başkanı Hikmet Çinçin: ” Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türkiye’deki Ticaret ve Sanayi Odaları arasında en yüksek bütçeli projelerden birini Hatay mobilya sektörüne kazandırmanın haklı gururunu yaşamaktayız.“Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi” (ANMOGEP) Avrupa Birliği ve TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eş finansmanı ile 7,7 milyon Avro bütçe ile gerçekleştirilen bir projedir. Bir diğer adıyla “Handmade in Hatay” olarak anılan projenin ilk adımları  23 Eylül 2011 tarihinde TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile imzalanan anlaşma ile atıldı. Projenin hedefi, “bölgede orman tabanlı esnaf ve mobilya üreticileri KOBİ’ler için daha iyi bir iş ortamı yaratmak, mevcut işletmelerin verimliliğini ve rekabet güçlerini iyileştirmek, yeni işletmelerin sayısının artması ile de toplam istihdama katkıda bulunmak” tır. Antakya Sanayi ve Ticaret Odasının yanısıra projenin diğer ortakları Antakya Belediyesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antakya Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Antakya Marangozlar ve Hızarcılar Odası olarak belirlendi.

Türkiye’nin gelecek 10 yıl içinde dünya mobilya üretiminde ilk 10 ülke içinde yer alması hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen Anmogep projesi kapsamında mobilya üreticisi zanaatkar ve KOBİ’ler ortak üretim tesisinin işletilmesi, iş geliştirme/kapasite artırımı ve markalaşma olmak üzere üç alanda desteklendi. 7,7 milyon Avroluk proje bütçesinin yaklaşık 2,5 milyonu inşaat, 2,5 milyonu makina ve ekipman, 2,2 milyonu teknik destek ve yaklaşık 500 bin ise müşavirlik bileşenlerinden oluştu.

Proje kapsamında öncelikle mobilya üreticilerinin faydalanabileceği bir “Ortak Üretim Merkezi” inşa edildi ve merkezin kurulumu gerçekleştirildi. Kullanım alanı 4295 metrekare olan merkezde ileri teknolojiye sahip 15 adet üretim makinası ve 5 adet yardımcı ekipman olmak üzere toplam 20 makina ve üretim ekipmanları bulunuyor. Ortak Üretim Merkezi üreticilere ara üretim konusunda destek veren ve üreticilerin kendi olanakları ile satın alamayacakları yüksek teknoloji makinelerini sağlayarak sektörün hızlanmasını hedefleyen bir kurum olarak konumlandı. Mobilya üreticilerine sağlayacağı üretim desteğine ilaveten, sektörün ihtiyaç duyduğu makina operatörlüğü gibi nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine de katkı sağlayacaktır. Bir Anonim Şirket olarak faaliyet gösteren Ortak Üretim Merkezi’nin ortakları Antakya Sanayi ve Ticaret Odası, Hatay Esnaf Odaları Birliği ve Antakya Marangozlar ve Hızarcılar Odasıdır.

Teknik destek bileşeninin “İş ve Kapasite Geliştirme” faaliyetleri kapsamında 10 rol model firmaya danışmanlık hizmeti verildi.

Teknik destek bileşeninin “Markalaşma” faaliyetleri kapsamındaki çalışmalara 11 ilde Pazar Araştırması yapıldı.

Antakya Mobilyası markası ve Ortak Üretim Merkezi için iki ayrı kurumsal kimlik çalışması gerçekleştirildi, bu kurumsal kimlik kullanılarak tanıtım materyalleri ve web sitesi hazırlandı, sosyal medya ve PR çalışmaları gerçekleştirildi.

Markalaşma kapsamında yöreye ait 317 motif ve form tespit edildi, fotoğraflandı ve motiflerin hikayeleri derlenerek “Motiften Koleksiyona” kitabı hazırlandı.

Markalaşma çalışmaları kapsamında yerli ve yabancı mobilya tasarımcıları ile çalışılarak, motif çalışmasında tespit edilen motiflerden en uygunları seçilerek geleneksel, neo-klasik ve modern olmak üzere,  63 parçadan oluşan toplam 15 yeni koleksiyon tasarlandı. Yeni tasarımlar Ocak 2017’de İstanbul’da gerçekleşen IMOB fuarında tüketiciyle buluşturuldu.

Anmogep projesinin markalaşma çalışmaları kapsamında ayrıca Antakya’nın tarihi ve turistik yerlerinde Antakyalı mobilyacıların eserleri fotoğraflandı ve bir albüm haline getirildi. Son olarak Antakya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir çalışma ile, Antakya’nın tarihi ve turistik yerlerinde sergilenecek olan Şehir Mobilyaları tasarlandı’’ dedi.

Daha sonra kürsüye gelen HESOB Başkanı Teksöz” Öncelikle verdiğiniz desteklerden dolayı ve verilen kredi destek oranının %60’dan %70’e çıkarılmasından dolayı teşekkür ediyorum. Bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Sizleri burada görmek-ten dolayı duyduğumuz memnuniyeti belirtmek isterim” dedi.

Hatay Valisi Erdal Ata “İlimizin önemli sektörlerinden olan mobilyacılığın gelişimi için çok önemli bir çalışma olan ANMOGEP hizmet binasının başta mobilyacılık sektörü olmak üzere ilimize hayırlı olmasını diliyorum. İlimizde özellikle de Antakya’da mobilyacılık yüzyıllardır varlığını sürdürerek günümüze ulaşmış önemli bir sektördür. Bu geleneksel yapı, kendine özgü Antakya mobilyacılığının oluşmasına zemin hazırlamıştır. 13 medeni-yete ev sahipliği yapmış olan Antakya’da, geçmişteki kültür ve uygarlıklardan izler taşı-yan ve insanlığın ortak mirası olan binlerce yıllık motif ve formlar ahşaba tutkuyla nakşedilmektedir. Türkiye’de ve dünyada, tüketicilerin kaliteli ve özgün mobil-ya arayışı göz önüne alındığında mobilya üretiminde teknolojik gelişmelerle birleşen geleneksel tasarımın seri üretimi ve pazar-laması daha da önem kazanmaktadır.” dedi.

Bakan Özlü ise Hatay’ın mobilya üretiminde eski günlere dönebilmesi için bu gibi tesislere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yük-sek teknoloji ürünleriyle hem kalitenin hem de ülkeye gelen girdinin artması için teknolojik gelişmelerin takip edilmesini isteyen Bakan Özlü, “Eskiden mobilya üretiminin ve el işçiliğinin merkezi olan Hatay’ı yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak durumundayız. Bunu da ancak mobilyacı esnafını ve KOBİ’leri destekleyerek yapabiliriz.

Türkiye’nin 2017 yılındaki ağaç ve orman ürünleri ihracatı 4.5 milyar dolar seviye-sinde gerçekleşti. Hatay’ın ise 57 milyon dolar. Bu ihracat rakamı Hatay’daki mobilya sektörünün sahip olduğu potansiyelin çok altındadır. Bu proje Ha-tay ihracatına ivme kazandıracak bir projedir. Bu proje kapsamında bir atölye açmıyoruz, mobilyacı kardeşlerimiz için eğitim, danışmanlık, tanıtım ve promosyon çalışmalarını da yapıyoruz. Artık ‘yükte ağır pahada hafif’ mantığını bir kenara bırakıyoruz. Artık katma değeri yüksek, kaliteli ve yüksek teknolojili ürünlere dayanan bir ihracat modeline doğru hızla ilerliyoruz.” dedi

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Faruk Özlü, Hatay’ın yöresel ürünlerinden olan ‘Sürk Çökeleğinin’ coğrafi işaret tescil belgesini Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Baş-kanı Hikmet Çinçin’e, ‘Hatay ipeğinin’ coğrafi işaret tescil belgesini Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a, ‘defne sabununun’ coğrafi işaret tescil belgesini ise Yayladağı Kaymakamı ve Samandağ Kaymakam Vekili Ömer Faruk Yü-ce’ye takdim etti.

ANMOGEB Hizmet binasının açılış törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ve Hatay Valisi Erdal Ata’nın yanı sıra Hatay Ak Parti Milletvekilleri Adem Yeşildal, Hacı Bayram Türkoğlu, Orhan Karasayar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Vali Yardımcıları Nursal Çakıroğlu, Aydın Tetikoğlu, HESOB Başkanı Abdulkadir Teksöz, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, AB Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vınals, Ak Parti İl Başkanı İbrahim Güler, Oda, Borsa ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.