Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Kadın komisyonu adına Sevgi Paşa Albak, yaptığı basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Albak, yaptığı açıklamada, “Daha önce defalarca canımıza kastedenleri koruyan, kollayan, türlü bahanelerle ceza indirimleri uygulayanlar. bu kez bizzat kendileri canımıza kastettiler. büyük bir sorumsuzluk, ve pişkinlikle biz uyurken canımıza kast ettiler İstanbul Sözleşmesi tek taraflı yürürlükten kaldırıldı. Daha önce de belirttiğimiz gibi “söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var ” şiarıyla mücadeleye devam edeceğiz. 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (kısa adıyla İstanbul Sözleşmesi), 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Özel olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti hedef alan ilk Avrupa sözleşmesi olma niteliğini taşıyan Sözleşme, bugüne kadar Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi 20 ülke tarafından onaylanmıştır.
KADINA REVA GÖRÜLEN, KAZANIMLARIN ELLERİNDEN ALINMASIDIR
Türkiye, Sözleşme’yi imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştır.Bu sözleşme kadına yönelik şiddetin kısmende olsa önüne geçen ve kadın hakları konusunda kazanımları olan bir sözleşmeydi.Ne varki iktidarın kadın’ı sosyal yaşamın içinde bile var olmasından rahatsız olan çevrelerin istekleri üzerinden önce sözleşme yandaş basın ve medya tarafından kötü bir sözleşme olduğu algısı yaratılarak tartıştırılmış ve maalesef gece yarısı bir kararname ile kaldırılmıştır.Sözleşmenin kaldırılmasından anladığımız iktidarın ve çevresinde mevzilenen cemaatlerin kadına yönelik şiddet konusunda rahatsız olmadıklarıdır.Oysa Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda Türkiye 153 ülkeden 130. sırada bulunuyor. Fail’i belli olmayan kadın cinayetleri dışında 2018 yılında 440 kadın,2019 yılında 474 kadın erkekler tarafından katledilirken 2020 yılında yine 300 kadın katledilmiş 171 kadında şüpheli şekilde ölü bulunmuştur. Ülkede çocuk istismarı, çocuk gelinleri vakası , kadın katliamları sıradan hale gelirken her bir olay haline gelmişken sözleşmenin maddelerini uygulamada daha kararlı olunması gerekirken iktidar ve ortağının kadına reva gördükleri kazanımlarının ellerinden alınmasıdır.
SÖZLEŞMENİN AMACI
Kadınları her türlü şiddetten korumak, kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak, Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınların güçlendirilmesi yolu dahil kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek; Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet mağdurlarının korunması ve bu mağdurlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politikalar ve tedbirler geliştirmek; Kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmak amacıyla uluslararası işbirliğini teşvik etmek; Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti ortadan kaldırmak üzere bütüncül bir yaklaşım benimsemek amacıyla etkili işbirliğini sağlamak için kuruluşlara ve kolluk kuvvetlerine destek ve yardım sağlamaktır.
reklam
İstanbul Sözleşmesi Ne Değildir?
Sözleşmenin feshedilmesi için ortaya konan tartışmalar, iddialar doğru değildir. Sözleşme aile kurumu hakkında görüş/fikir bildirmez. Sözleşme ithal değildir. Sözleşme tepeden inme değildir. Sözleşme toplumu cinsiyetsizleştirmeyi amaçlamaz. Sözleşme belli bir cinsiyet, cinsel yönelim hakkında kanaat/görüş/ikna sunmaz. Sözleşme cinsiyeti bozmaz. Sözleşme aile içi şiddeti artırmaz. Sözleşme, şiddeti ve kadın cinayetlerini çoğaltmaz. Sonuç olarak ;Kadınlar ve erkekler arasında hukuki ve fiili eşitliğin gerçekleştirilmesinin kadına yönelik şiddeti önlemede anahtar bir unsur olduğunu benimseyen Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı da yasaklamaktadır.Bu yüzden kazanım olan İstanbul sözleşmesi yok sayılamaz ve kaldırılması kadınlara yönelik şiddeti teşvik etmektir. Ayrıca; Anayasa’nın 11. Maddesi uyarınca, İstanbul Sözleşmesi hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Sözleşmeden TBMM onayı alınmadan, tek başına Cumhurbaşkanı isteğiyle kolayca çıkılamaz. Ayrıca sözleşmeden çekilme hamlesi, iktidarın ülke içi antidemokratik, laiklik karşıtı, yapboz politikalarından da bağımsız değildir. Birkez daha belirtmek isterizki;Sözleşme olsun olmasın Erkek egemen;gerici,feodal kapitalist düzenine karşı her türlü baskı, şiddet, sömürü, cinsel tacize, işkenceye karşı direneceğiz ve haklarımızı sonuna kadar savunacağız” ifadelerini kullandı.
reklam