Ve kritik süreç başlıyor… « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 07:14

Ve kritik süreç başlıyor…

TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğini değerlendirdi.

reklam
Ve kritik süreç başlıyor…
Son Güncelleme :

08 Haziran 2016 - 16:25

172 views

Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasında yeni bir süreç başlıyor.TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğini değerlendirdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının milletvekillerinin yargılanabileceği anlamına geldiğini belirten Şentop, “Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, o dosyalar bakımından milletvekili olmayanlardan farksız statüye gelmiş oluyor. Milletvekili hakkında savcılık soruşturma yapabilir, mahkeme yargılayabilir, milletvekili tutuklanabilir, kendisi hakkında yargı karar verilebilir. Dokunulmazlığın kaldırılması milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Üyeliğin düşmesi için mahkumiyet kararı verilmesi, bunun kesinleşmiş olması ve milletvekili olmaya engel ceza alması gerekiyor. Kesinleşmiş yargı kararı, TBMM Genel Kurulunda okunduğu zaman milletvekilliği düşer.” diye konuştu.

BAKANLARIN DOKUNULMAZLIKLARI

Şentop, bakanların dokunulmazlığının da gündeme geldiğini hatırlatarak, “Bu konuda somut bir dosya yok. Hukuki bir nitelemeye kavuşmuş durum yok. Anayasanın 100. maddesindeki Meclis soruşturması da Meclis gündeminde yok. Somut bir şey yok. İleride olabilecek olaylarla ilgili bir şeyi açmak hukuken de doğru değil, suistimallere de fırsat verebilir.” diye konuştu.

 

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.