TÖB-SEN Hatay: LGS başarısızlığı MEB’in suçu « Hatay Yeni Haber Gazetesi

25 Nisan 2024 - 01:23

TÖB-SEN Hatay: LGS başarısızlığı MEB’in suçu

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Hatay Şubesi yönetimi, Liselere Giriş Sınavı’ndaki başarısızlığın sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı ve eğitim sistemi olduğunu belirtti.

reklam
TÖB-SEN Hatay: LGS başarısızlığı MEB’in suçu
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 15:59

225 views

TÖB-SEN Hatay: LGS başarısızlığı MEB’in suçu

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Hatay Şubesi yönetimi, Liselere Giriş Sınavı’ndaki başarısızlığın sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı ve eğitim sistemi olduğunu belirtti.

REKLAM

Yapılan açıklamada, “11.06.2021 tarihinde “LGS SINAVI KALDIRILSIN” başlıklı yaptığımız açıklamada; Her çocuğun nitelikli, fırsat eşitliğine dayalı eğitim görme hakkı vardır. Devletin en önemli görevi çocuklara eşit, parasız ve hepsine nitelikli eğitim sunmaktır. Çocukları dayanışmadan çok rekabete zorlayan,  küçücük yaşta hayal kırıklıklarıyla baş başa bırakan LGS’ye, Okulların nitelikli-niteliksiz dolayısıyla öğrencilerinde küçük yaşta nitelikli-niteliksiz şeklinde ayırımın içine sokulmasına hayır diyoruz! demiştik. ayrıca kamu okullarında 1.5 yıldır yüzü yüze eğitimin yapılmadığını MEB’in verilerine göre 2 milyon 339 bin gerçekte 4 milyon öğrenci EBA’ya erişemediği bir ortamda öğrencileri hayal kırıklığına uğratacak bir LGS sınavı olacağını da belirtmiştik. Nitekim MEB’in LGS sonuçlarını açıklamasıyla birlikte ortaya çıkan tablo ifade ettiğimiz bir tablonun somut hale geldiğini bize göstermiştir.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR

205 bin 338 öğrenci LGS’ye girmediği açıklandı. Bu sayı bize şaşırtıcı gelmedi. Bu öğrencilerin neden sınava girmediğine ilişkin MEB’in bir çalışması veya açıklaması yok bir çalışma ama büyük bölümünün yoksulluk, çalışmak zorunda olmak gibi nedenlerle haklarını kullanamadıklarını tahmin etmekte zor değil.

*1 milyon 38 bin öğrencinin katıldığı sınavda sadece 97 kişi soruların tamamına doğru cevap vermiştir.

* MEB’in yayımladığı “Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu”na göre, puanların 100 ile 500 arasında değiştiği dağılımda, öğrencilerin sadece yüzde 5.61’i, 400-500 puan aralığında yer aldı.

*Öğrencilerin en yoğun bulunduğu puan aralığı (yüzde 62.17) ise 200-299 oldu.

* Öğrencilerin en başarısız olduğu test ise 4.20 doğru ortalamasıyla matematik

* 20 sorunun sorulduğu Türkçe testinde doğru cevap sayısı ortalaması 9,41

* soru sayısı 10 olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 5,23;

*Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 6,35 ve yabancı dil alt testinde ise 4,93 olarak gerçekleşti.

*20 sorunun sorulduğu Fen Bilimleri testinde doğru cevap sayısı ortalaması ise 8,04 olarak hesaplandı

Bu istatiksel veriler başarının geçen yıldan daha düşük olduğunu net göstermektedir. Hatırlatma yapacak olursak sınava giren öğrencilerin yüzde 86’ya yakını merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyecek. Defalarca uyarılarımızı yaptık çocukların 1.5 yıl yüz yüze eğitim görmemiş olduklarını göz ardı etmeyin dedik. Uzaktan eğitimde yoksul halk çocuklarına aynı fırsatı verin dedik ama MEB bildiğini okumaya devam etti. Öğrencilerin sadece yüzde 5.61’inin, 400-500 puan aralığında yer aldığı,300-400 arsında puan alan öğrencilerin sayısının azalma olduğu; 200-300 arasında puan alan öğrencilerin çok olduğu yine 100-200 arasına puan alan öğrencilerin fazla olduğu bir sınavın başarısızlığı öğrencilerin değil MEB’indir. Ülkemizde bir nesli ya zorla imam hatipleştirmeye çalışıyorsunuz ya da özel okullara gitmeye zorluyorsunuz. Bir ülke Eğitim aracılığı ile umutlarının umutlarını ellerinden almamalıdır. Daha önce belirttik söylemeye devam edeceğiz çocuklarımızı erken yaşta sınavla değerlendiremezsiniz, MEB tüm çocukların eşit biçimde ulaşabildiği bir eğitim sürecini sağlamak zorundadır. MEB ‘in temel görevi fırsat eşitliğini sağlamaktır. Kamusal, laik ve bilimsel bir eğitim mücadelemiz devam edecektir” denildi.

REKLAM

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.