‘İlişkileri ciddi etkileyecek karar’ « Hatay Yeni Haber Gazetesi

18 Nisan 2024 - 07:41

‘İlişkileri ciddi etkileyecek karar’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Alman Parlamentosu’nun aldığı bu karar, aslında Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek bir karardır

reklam
‘İlişkileri ciddi etkileyecek karar’
Son Güncelleme :

03 Haziran 2016 - 9:32

177 views

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Afrika ziyaretinin ikinci ayağı Kenya’nın başkenti Nairobi’deki temaslarına Kenya’nın kurucusu ve ilk devlet başkanı Jomo Kenyatta’nın mozolesine çelenk koyarak başladı. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta tarafından resmi törenle karşılandı. İki lider başa başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. İki ülke arasında 3 anlaşma imzalandıktan sonra, Erdoğan ve Kenyatta, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şöyle dedi:
İLİŞKİLERİ ETKİLEYECEK:
(Almanya’nın 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı onaylamasıyla ilgili) Az önce Sayın Başbakan ile de bir telefon görüşmem oldu. Büyükelçi’yi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye’ye çağırıyoruz. Tabi ki şu anda Alman Parlamentosu’nun almış olduğu bu karar, aslında Almanya Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyecek olan bir karadır. Döndükten sonra oturacağız, bunların değerlendirmesini yapacağız ve nasıl bir adım atarız bunları konuşacağız. Sonrada asıl atmamız gereke adımları atacağız.
KENYA’NIN YANINDAYIZ:
Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya’nın yanında olacağız. Bu alandaki işbirliğimizi ilerletmeye hazırız. 3 milyon Suriye ve Iraklı mülteciye kapılarını açan Türkiye, Kenya’nın sıkıntılarını en iyi anlayabilecek bir ülkedir. Kenya gibi biz de uluslar arası toplumun sorumluluk alması düşüncesindeyiz.
UYGULAMA GEREKLİ:
Geçen hafta BM ile düzenlediğimiz ilk Dünya İnsani Zirvesi bu anlamada attığımız kritik adımlardan bir tanesi. Zirvenin tam manasıyla hedefine ulaşabilmesi için söz yeterli değil, uygulama gerekiyor. Göreceğiz, verilen sözler ne kadar yerine gelecek. İmkanları kısıtlı ülkeler mülteci ve göç sorunuyla yüzleşirken, zengin Batılı ülkeler rahatlarından taviz vermiyorlar. Milyonlarca insanın dramına duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır, adaletsizliktir. İnsanları göç etmeye zorlayan sebepleri yok etmeden, bataklığı kurutmadan kalıcı çözüm bulamayız.

KIBRIS VE MEKSİKA ÖRNEĞİ:
Örneğin Suriye ile alakalı olarak dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderlerine “Gelin Suriye’nin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bölge, uçuşa yasak bölge ilan edelim. Çünkü bu insanların korkudan sıyrılması lazım. Kamplardan kurtaralım. Ege Denizi’nde, Akdeniz’de boğulmaktan kurtaralım” dedim. Hepsi şunu söyledi: “Güzel, ama bunu nasıl koruyacağız.” Kıbrıs’ı ikiye böldünüz, yeşil hat ilan ettiniz. Meksika -Amerika arasında aynı şekilde bu tür hatlar ilan ettiniz. Orada nasıl yapıyorsak burada da yaparız. Dert başka. Dünyada adalet sadece beş, on ülkeye değil, tüm insanlığa lazım.

FİDAN DA KATILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT Müsteşarı Fidan’ı makam otomobiline alarak tören alanından ayrıldı.

“KENYA’DA EVİNİZDESİNİZ”
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ortak basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki ülke olarak bölge güvenliğinin artırılmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Kenyatta, ayrıca, terörizm, aşırıcılık ve radikalleşmeyle ilgili dünyanın birçok yerinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti. Kenyatta, Erdoğan’a, “Kenya’da evinizdesiniz” dedi.

‘ASIL GÜCÜ ARAPLAR OLUŞTURACAK’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Demokratik Güçleri’nin Menbic operasyonuyla ilgiliyse şöyle konuştu: “Sayın Obama, askeri yetkililerle ve istihbarat örgütlerimizle yaptığımız görüşmelerde bu söylenen bilgiler doğru değil. Orada Suriye Demokratik Güçleri olarak ifade edilen güçlerin içinde yaklaşık 450 YPG’li var. 2 bin 500 civarında Arap var. Toplamda yaklaşık 3 bin kişi bu operasyonun içinde yer alıyor. Söylenen de şudur: YPG burada Menbic’de daha çok lojistik bir güç teşkil edecek, asıl gücü Araplar oluşturacak. Ne yapıldığını, ne edildiğini kendi istihbarat ağımızla ve komuta kademeleriyle takip ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.