HATAY BAROSU:”Çocuk İstismarını Meşrulaştıran, Teşvik Eden, Özendiren “Evlilik Affı”na Karşıyız” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

19 Nisan 2024 - 07:32

HATAY BAROSU:”Çocuk İstismarını Meşrulaştıran, Teşvik Eden, Özendiren “Evlilik Affı”na Karşıyız”

reklam
HATAY BAROSU:”Çocuk İstismarını Meşrulaştıran, Teşvik Eden, Özendiren “Evlilik Affı”na Karşıyız”
Son Güncelleme :

30 Ocak 2019 - 17:00

181 views

HATAY BAROSU: ”Çocuk İstismarını Meşrulaştıran, Teşvik Eden, Özendiren “Evlilik Affı”na Karşıyız”

Hatay Barosu’nun da içinde bulunduğu, 18 baro ortak bir açıklama yaparak evlilik affına karşı olduklarını bildirdiler.

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dövmez, baroların yaptığı ortak açıklamayı kamuoyuyla paylaştı. Dönmez, kamuoyunda “evlilik affı” olarak bilinen cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde, ceza verilmemesi şeklindeki düzenlemenin yeniden gündeme taşınmak istediğini belirterek, “Çocuklar söz konusu olduğunda devletlerin ödevi; çocuğu her tür suistimale, ihmale, sömürüye, hak ihlaline karşı korumak ve attığı her adımda çocuğun üstün yararı ilkesini gözetmektir. Bu yolda temel rehber Evrensel hukuk normları ve uluslararası sözleşmelerdir.” dedi.

KADININ STATÜSÜ DÜŞER

Bu tür düzenlemelerin, bir yandan çocukların temel haklarını ihlal ederken, diğer yandan da kadının statüsünü düşürdüğünü belirten Dönmez, şöyle devam etti, “Kadınları eğitimsizlik, yoksulluk, bağımlılık ve şiddetle örülü bir döngüye hapsetmektedir. Kanunlarımıza göre hür iradesi olmadığı kabul edilen çocuk; velisi, vasisi ve hatta Millet Meclisince, evlilik gibi ağır sorumlulukları olan bir kuruma mecbur bırakılmakta ve bu durum modern anlamda köleliğin dayatılması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, çocuğun istismarını meşrulaştıran, teşvik eden, özendiren ‘evlilik affı’na ilişkin düzenleme çağ dışıdır, hukuk dışıdır ve kabul edilemez.”

EVLİLİK BİR ÇÖZÜM OLARAK DAYATILAMAZ

“Çocukların çocukluklarını yaşayamadıkları, sağlıklı maddi ve manevi gelişimlerini gözetmeyen, eğitim hayatlarını ve geleceklerini koruyamayan hiçbir çözüm hukuki ve vicdani değildir. Bu hususta, çocukların üstün yararının gözetildiği, çocuklara ve ailelerine yönelik her tür rehberlik hizmetinin aktif hale getirildiği tedbirler, yasal düzenlemelerle hayata geçirilmelidir. Akran çocuklar arasında vuku bulmuş ilişkilerde bile olsa evlilik bir çözüm olarak dayatılamaz.”

BİR DEFA AF TEKRARA SEBEP OLUR

“İstismarı bir kere affetmek; tekrarlarına sebep olacak, istisna olduğu iddia edilen düzenleme asıl hale gelecek, henüz 12 yaşındaki oyun çağı çocuklarının kendi çocuklarına bakmak zorunda kalmalarına yol açacaktır. Ülkemizdeki tüm çocukların hayatlarından sorumlu olduğumuz bilinciyle hareket ederek, yitip giden sağlıksız nesiller yetişmesine, çocuklarımızın hayatlarının çalınmasına engel olmak hepimizin görevidir.”

MEVZUATIN RUHUNA AYKIRI

“Tartışmaya açılan düzenleme, çocuk ve kadın haklarına ilişkin tüm ulusal ve uluslararası mevzuatın ruhuna aykırı olmakla birlikte, Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesinin “Taraflar bu Sözleşme kapsamında yer alan her türlü şiddet olayıyla ilgili olarak, arabuluculuk ve uzlaştırma da dahil olmak üzere, zorunlu anlaşmazlık giderme alternatif süreçlerini yasaklamak üzere gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır.” hükmünü içeren 48. Maddesine de açıkça aykırıdır. Zira önerilen düzenleme tam da Sözleşmenin yasakladığı alternatif çözüm yoludur.”

GÜNDEMDEN DERHAL KALDIRILMALI

“Barolar olarak, çocuğa ve kadına yönelik şiddeti körükleyen, çocuk istismarı suçunu meşru hale getiren evlilik affı gibi hukuk dışı uygulamalara ilişkin söylemlerin ülke gündeminden derhal kaldırılması, bu hususta sorumlu bir hukuk politikası izlenmesi gereğini önemle vurguluyoruz. Bununla birlikte çocuk ve ülke yararına bir düzenleme yapabilmek üzere disiplinler arası bir tartışma ortamı sağlamak için gerekli organizasyona hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Bu hassasiyetimizi kamuoyuyla paylaşır sesimize katılmalarını dileriz.” Adana Barosu,Ankara Barosu,Antalya Barosu,Aydın Barosu,Batman Barosu,Burdur Barosu,Bursa Barosu,Diyarbakır Barosu,Gaziantep Barosu,Hatay Barosu,Iğdır Barosu,İstanbul Barosu,İzmir Barosu,Kırklareli Barosu,Kocaeli Barosu,Mersin Barosu,Muğla Barosu,Van Barosu. (Haber Merkezi)

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.