Bölge Ticaret Odaları Hatay’da Buluştu « Hatay Yeni Haber Gazetesi

19 Nisan 2024 - 19:04

Bölge Ticaret Odaları Hatay’da Buluştu

reklam
Bölge Ticaret Odaları Hatay’da Buluştu
Son Güncelleme :

03 Haziran 2016 - 9:01

166 views

Suriye’ye sınırı bulunan ve en çok Suriyelinin yaşadığı şehirlerin ticaret ve sanayi odaları tarafından oluşturulan ’Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu’nun 10. toplantısı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Hatay’da gerçekleştirildi.
’Suriyeli mültecilerin meslek edinmelerini sağlamak için projeler geliştirilmesi’ ana teması etrafında toplanan Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu üyeleri, özellikle sınırda bulunan illerde yaşayan Suriyelilerin meslek edinmeleri ve kayıt altında çalışmalarını değerlendirdi.
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Öndeş, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Kilis’e 17 Ocak’tan bu yana düşen roketlerin ardından ilde hayatın adeta durduğunu, ticaret ve sanayi alanlarında da bu durgunluğun etkisini yaşadıklarını söyledi.
18 Ocak’ta ilk roket saldırısı olduğunu ardından bu saldırıların devam etmesiyle Kilis’teki tüm ticari faaliyetlerin durduğunu belirten Öndeş, “İlk roket saldırısı olduğunda yanlışlıkla düştü diye önemsemedik. Ama 4 ay içinde şehir merkezine 74 adet roket düştü. 22 şehidimiz 80 yaralımız var, bu arada epey maddi kaybımız var. Tabi bu saldırılar vatan toprağına yapılıyor. Kilis de bir vatan toprağıdır, bu konuda devletimiz 5 Mayıs’tan sonra çok ciddi tedbirler aldı. 17-18 gündür herhangi bir saldırı olmuyor ama Kilis halkı çok tedirgin. Ticaret ve sanayimiz şu anda tamamen durmuş durumda. Sanayide verilen siparişlerin hepsi iptal ediliyor, esnaf siftah yapmadan dükkanını kapatıyor, bu arada devlet bazı tedbirler aldı. Kilis bölgesini mücbir alan ilan etti. Bunun sonunda vergi ödemeleri, beyannameler Aralık ayına kadar ertelendi, 16 Ocak’ta ödenmek üzere ertelendi, bugün SSK ve Bağkur primleri yılbaşına kadar ertelendi. Bunlar geçici tedbirler, bunlar birikiyor, aynı ticari sıkıntı devam ettiğinde Ocak ayında insanlar bunu nasıl ödeyecek, o ayrı bir soru, bunlar 6 ay birikecek, alışveriş açılmaz, ticaretimiz düzelmezse onları da ödeyecek durumumuz yok. O açıdan Kilis halkı çok sıkıntılı, tamamen ticaret durmuş, insanlar ancak ekmek, su gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor, onun dışında tüm sektörler durdu. Tamamen ölü bir şehir görünümündeyiz, umudumuz öncelikle Kilis’in güvenliğinin sağlanması, güvenlik sağlandıktan sonra tahminimiz Kilis tekrardan Ağustos itibariyle hareketlenir. Özellikle okulların açılmasıyla tekrardan hareketlenir, bu arada üniversitemiz gayrı resmi kapalı durumda, çünkü öğrencilerimiz gitti, ilkokul, ortaokul ve liseler aşağı yukarı Mart ayından beri eğitim verilemedi, onlar gayrı resmi tatil edildi, öğrencilerimizin de büyük sıkıntıları var, yani her türlü sıkıntıyı yaşıyoruz, ama devletimiz hükümetimiz güçlüdür, inşallah bu zor günleri atlatacağız” dedi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ise açıklamasında, “Suriyelilerin çalıştıkları bir gerçek, ama kayıtlı yoksa demek ki kayıt dışı çalışıyorlar. Bunların kayıt altına alınması hem işveren için önemli, hem de çalışan açısından önemli, çünkü iş kazalarında yeni yasalar işverenlere çok büyük sorumluluklar yüklüyor” ifadelerini kullandı.
“2016’DA GAZİANTEP’TE 6 SURİYELİ ÇALIŞMA İZNİ ALDI”
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da, yaklaşık 3 buçuk milyon Suriyelinin ülkede yaşadığını belirterek, bu Suriyelilerden Gaziantep’te yaşayan 6 tanesine 2016 yılında çalışma izni verildiğini açıkladı.
Bu rakamın çok düşük olduğunu belirten Eyüp Bartık, şunları kaydetti:
“Türkiye’de 3 buçuk milyonun üzerinde Suriyeli misafirler diye adlandırdığımız bir kitle var. Bu bizim de projemizin bir parçası, Suriyeli misafirlerin süreç ilerleyince burada bağımsız yaşamalarını istemedik, meslek edinmeleri ve iş hayatına girmeleriyle ilgili önemli bir çalışma yaptık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde, bu kabul gördü. Yüzde 10-15 bizim teklifimizdi, yüzde 10 olarak Suriyeli mültecilerin çalışmasına izin verildi. Fakat yılın ilk 4 ayında baktığımız rakamlar, henüz çalışma hayatında çok altyapı oluşmadığı için sayı yeterli değildi, Gaziantep’te şu anda 6 tane Suriyeli misafire çalışma izni verildi. Bu konuda biz toplantılar yaptık, amacımız Suriyelilerin artık bu konunun farkına varması, iş dünyasının da kalifiye eleman ihtiyacının oradan karşılanmasıydı. Bugün de bu konuya dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak için, Suriyeli misafirlerin iş hayatına girmelerini sağlamak için bu toplantıyı yapıyoruz. Çünkü onlar burada daha uzun süre yaşayacak gibi gözüküyor, dönseler dahi akıllarında Türkiye iş dünyasıyla ilgili önemli bir veri olsun istiyoruz.”

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.