AKADEMİ HASTANESİ İNSAN HAYATINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR « Hatay Yeni Haber Gazetesi

23 Nisan 2024 - 06:56

AKADEMİ HASTANESİ İNSAN HAYATINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR

reklam
AKADEMİ HASTANESİ İNSAN HAYATINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR
Son Güncelleme :

01 Şubat 2019 - 13:43

170 views

AKADEMİ HASTANESİ İNSAN HAYATINA DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR

Hatay’ın bölgesinde öncü sağlık kuruluşu olan Antakya Akademi Hastanesi eğitim faaliyetlerine devam ediyor.

Alanında uzman sağlık personelleri tarafından her başvuran kurum ve kuruluşa verilen eğitimlerde kök hücre ve kan bağışı, acil yardım gibi pek çok konuda katılımcılar bilgilendiriliyor.

Eğitimlerin son ayağında Akademi Hastanesi kendi personeline kurum içi eğitim verdi.

Kök hücre bağışçısı kazanım uzmanı Özge Er ve Kan Bağışçısı kazanım uzmanı Hilal Ayas katılımcılara yönelik bilgilendirmelerde bulundu.

Kan Bağışçısı kazanım uzmanı Hilal Ayas yaptığı sunumda, “Kan bağışı gönüllülük esasına dayanıyor. Kimseden zorla bağış alınmıyor. Günlük 50 bağış alabiliyorsak mutlu oluyoruz. Daha iyi koşullarda hizmet verebilmek için Atatürk Caddesi’nde bir yer açtık. Pek çok insan bilmiyor. Biz sizleri de oraya davet ediyoruz. Verebileceğimiz 1 kan bağışı ile tanımadığımız 3 insanı mutlu edebiliriz. 15 dakikada tamamlanıyor. Kanın tek kaynağı insan vücududur. Ülkemiz kan bağışına her daim ihtiyaç olan bir konumdadır. Bu sebeple kan acil değil sürekli ihtiyaçtır. Biz bağış için vatandaşları ikna etmek zorunda kalıyoruz. İnanıyorum ki yakın zamanda bu durum değişir, gönüllü bağışlar artacaktır. Alınan bağışlar sadece ülkemiz içinde kullanılıyor. Dışarıya kan gönderilmesi mümkün değildir. Biz yılda 2 milyon bağış alıyoruz. Biz düzenli bağış yapanlar sayesinde iyi durumdayız. 10 Milyon civarında kan bağışı yapmamız gerekiyor. Çünkü kan hastayı beklemelidir, hasta kanı bekleyemez. Bağışçılarımıza kan bağışından 1 saat sonrasına kadar sigara içmemesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KÖK HÜCRE BAĞIŞI

Kök hücre bağışçısı kazanım uzmanı Özge Er ise, “Türk Kızılay’ı artık her noktada kan bağışıyla birlikte kök hücre bağışı da alıyor. Türkiye kendi kendine yetecek bir ülkedir. Kısa zamanda 400 bin kök hücre bağışçısı sayısına ulaştık. Daha önce biz yurtdışına bağımlıydık. Oradan bağış gelmesi uzun sürüyordu. Şimdi aynı gün içinde bağışçıya ulaşıp 1 ay içerisinde nakil tamamlanabiliyor. Artık biz kendi bankamızı kurduk. Sadece kendi ülkemizdeki değil yurtdışında da hayat kurtarıyoruz. Arkadaşlarımızla 13 bölgeye ayrıldık. İnsanlardaki bilinç arttıkça bağış ve bağışçı sayımız artacak. Erkek bağışçı sayımız daha fazladır. Kan bağışında bulunmayıp sadece kök hücre bağışı yapan kadınlar da mevcuttur. Kök hücre vücudumuzda bulunan ve iyileştirici ve kendi kendine çoğalan hücrelerdir. Bizim için en önemlisi kan üretiminden sorumlu kök hücrelerdir. Kemik iliği, kordon kanı ve kan bankaları vardır. Ancak ülkemizde kordon kanı bankası henüz yok. Kordon kanı kemik iliğinin en yoğun olduğu yerdir ancak saklama imkanı olmadığı için imha ediliyor. Kök hücre bağışında kan grubu farklı olsa da doku uyumu varsa siz bir hastanın hayatını kurtarabilirsiniz.

NEDEN KÖK HÜCRE BAĞIŞÇISI OLMALIYIZ?

Haberlerde görüyorsunuzdur. Kök hücre nakli bekleyen bir sürü hasta, yaşlı, çocuk ve hamile var. Çocuklar kadar yetişkinler de nakil bekliyor. Genetik çeşitlilikten dolayı Hataylı hastalar bir sürü hastanın hayatını kurtarıyor. En çok lösemi hastalığında kök hücre nakliyle tedavi ediliyor. Hatay’da talasemi çok yaygın. İleride kalp krizi geçiren hastaları da kök hücre bağışıyla hayata döndürebileceğiz. Kronik bir hastalığınız yoksa kök hücre bağışçısı olabilirsiniz. Bağış gerekli olduğunda adresinde bulamadığımız bağışçılar oluyor. Biz muhtarlıklardan, sağlık ocaklarından adres aramak zorunda kalıyoruz. Adres değişikliği olduğunda bize başvuru yapılmalıdır. Ben herkesi kan ve kök hücre bağışı yapmaya davet ediyorum. Bağış yapın ve insanların hayatlarını kurtarın” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program,katılımcılar,Akademi Hastanesi Yönetim Kurulu üyeleri,hastane çalışanları toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. (Haber/Fotoğraf: Levent AŞKAR)

ÖZEL HABER

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.

 

PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.